Mobiliteit voor iedereen is een basisrecht.
Mobiliteit voor iedereen is een basisrecht. Wij willen onze bussen terug! De PVDA kiest resoluut voor stipt en comfortabel openbaar vervoer, met een uitgebreid net en toegankelijke haltes. In steden als Duinkerke en Luxemburg zijn tram en bus vandaag zelfs gratis en voor niks. Waarom zou dat in Oostende niet kunnen?

Wat we willen
- Herinvoering van haltes. Een bus van en naar het crematorium.
- Openbaar vervoer in de stad gratis, naar het voorbeeld van al meer dan 50 Europese steden.
- Aan de bushaltes gratis deelfietsen.
- Voldoende bussen voor vervoer van en naar dagcentra voor mensen met een beperking.
- De zone 30 herbekijken, met inspraak van de Oostendenaars.
- Meer parkingplaatsen voor mensen met een beperking.
- Meer gratis parkingplaatsen voor zorgverstrekkers.
- Op iedere randparking ook gratis deelfietsen.
- Bij elke tram- en bushalte veilige opstap voor mensen met rolstoel of kinderwagen.
- Meer bewaakte fietsenstallingen en meer fietsnietjes in alle wijken.
Hoe PVDA het wil aanpakken, zie je hier
- Herinvoering van haltes. Een bus van en naar het crematorium.
Meerdere haltes zijn verdwenen, alsook deze van de centrumbus en die haltes dienen heringevoerd te worden. Voor minder mobiele mensen is de afstand naar de haltes te ver.
Er is al enige tijd een groot crematorium gebouwd aan de stadsrand maar men is openbaar vervoer hier naartoe blijkbaar vergeten. - Openbaar vervoer in de stad gratis, naar het voorbeeld van al meer dan 50 Europese steden.
PVDA pleit ook in Oostende voor ruime bereikbaarheid via gratis openbaar vervoer. Als in Duinkerke en Luxemburg en nog 50 Europese steden het openbaar vervoer gratis en een groot succes is, kan het zeker ook in Oostende.
Het vermindert fileproblemen in de binnenstad, vooral tijdens de drukke zomermaanden, wanneer het verkeer helemaal strop zit.
Dat zorgt tegelijk voor minder uitstoot. - Aan de bushaltes gratis deelfietsen.
Gratis deelfietsen houden eveneens de auto uit de stad. - Voldoende bussen voor vervoer van en naar dagcentra voor mensen met een beperking.
In Oostende is er nood aan meer bussen voor vervoer naar dagcentra voor mensen met een beperking en dat willen wij ook drastisch aanpakken, omdat mobiliteit ieders recht is. - De zone 30 herbekijken, met inspraak van de Oostendenaars.
Uit veiligheidsoverweging steunen we zeker de zone 30 aan scholen, crèches, ziekenhuizen, speelpleinen, in het centrum,...
We luisteren naar de Oostendenaars, die inspraak moeten krijgen. Zij geven aan dat het aanvoelt als pestregel van de stad om meer boetes te innen, zeker daar waar het het nut niet bewezen is, zoals op de Zilverlaan. Op de Zilverlaan is er namelijk een middenberm en zijn er afgescheiden fietspaden. Anderzijds zijn er straten zoals de Alfons Pieterslaan en de Zandvoordestraat waar het zelfs met zone 30 uiterst gevaarlijk is voor fietsers.
Voor de veiligheid is het vooral nodig om fietspaden voldoende af te scheiden van de rijweg en deze fietspaden ook te onderhouden. - Meer parkingplaatsen voor mensen met een beperking.
Het aantal parkingplaatsen voor mensen met een beperking is ruim onvoldoende en willen we opvoeren. - Meer gratis parkingplaatsen voor zorgverstrekkers.
Zorgverstrekkers verdienen alle respect en gratis, beschikbare parking tijdens hun jobuitoefening. - Op iedere randparking ook gratis deelfietsen.
Als we op iedere randparking gratis deelfietsen voorzien, dan beperken we grote instromen auto's naar het centrum. - Bij elke tram- en bushalte veilige opstap voor mensen met rolstoel of kinderwagen.
Alle bussen dienen toegankelijk te zijn voor mensen met een beperking of voor wie een kinderwagen bij heeft. We zijn streng tegen vandalisme aan bushokjes of voertuigen van De Lijn omdat dit eigendom van ons allemaal is. - Meer bewaakte fietsenstallingen en meer fietsnietjes in alle wijken.
Helaas worden er, zoals in vele andere steden, geregeld fietsen gestolen. Wij pleiten voor meer bewaakte fietsenstallingen en fietsnietjes in álle wijken.