Sterke openbare diensten (kinderopvang, rusthuizen...)
We hebben nood aan sterke publieke dienstverlening. De toekomst is publiek: een democratische dienstverlening via sterke openbare diensten is meer dan nodig. Wij stoppen de privatisering van de stadsdiensten zodat dienstverlening laagdrempelig en toegankelijk blijft voor alle inwoners van onze stad, jong en oud.

Wat willen wij?
- Betaalbare en publieke rusthuizen en serviceflats
- Meer openbare crèches en buitenschoolse opvang
- Betere en laagdrempelige dienstverlening in het stadshuis en andere openbare diensten
Hoe PVDA het wil aanpakken, zie je hier
- Betaalbare en publieke rusthuizen en serviceflats
We moeten onze senioren helpen om zo lang mogelijk thuis te wonen. Daarom investeren we in betaalbare thuisverpleging, huishoudelijke en administratieve hulp en de levering van maaltijden. Ook wijkgezondheidscentra en een toegankelijk openbaar vervoer helpen bij de ondersteuning van de ouderen. Wie wil kan gebruik maken van erkende mantelzorgers die voldoende hulp krijgen van de overheid.
Ouderen zijn bovendien niet altijd mee met de razendsnelle digitalisering. We zorgen vanuit de stad voor voldoende hulp zodat ouderen niet worden uitgesloten. Wij investeren in toegankelijke loketten in de openbare diensten en zetten de banken onder druk om voor iedereen een bankautomaat te voorzien binnen de 15 minuten wandelafstand.
Gemeenschappelijk wonen is een verzamelterm voor verschillende woonvormen (bv. cohousing, kangoeroewonen en zorgwonen) waarmee we bewoners een oplossing willen bieden tegen de hoge prijzen of vereenzaming. Het zijn woonvormen waarin het delen, de solidariteit en de onderlinge hulp tussen generaties centraal staan. We zorgen voor de bouw van openbare, betaalbare assistentiewoningen die ingeplant zijn in de wijken. Die moeten autonomie en huiselijkheid bieden in een comfortabel kader en met de nodige diensten.
Een plek waar ouderen die meer zorg nodig hebben samen kunnen wonen is noodzakelijk in onze samenleving. Maar vandaag is de situatie in de woonzorgcentra onhoudbaar: in de steek gelaten tijdens de coronacrisis, te weinig personeel en te hoge prijzen.
De prijs van een woonzorgcentrum is een pak hoger in de commerciële sector (2117 euro per maand). Maar ook in de openbare (1844 euro) en vzw-woonzorgcentra (1884 euro) zijn de prijzen onbetaalbaar voor veel ouderen. Daarom stellen wij op Vlaams en Federaal niveau een maximumfactuur voor: dat houdt in dat de prijs voor een verblijf in een woonzorgcentrum nooit hoger kan zijn dan iemands pensioen. Een maximumfactuur garandeert de betaalbaarheid en zorgt ervoor dat ouderen hun huis niet moeten verkopen of aankloppen bij hun kinderen of het Sociaal Huis om te leven in een woonzorgcentrum.
De afgelopen jaren kwamen er verschillende schrijnende getuigenissen naar boven over erbarmelijke omstandigheden in de woonzorgcentra. Tijdens de coronacrisis veranderden de woonzorgcentra in sterfhuizen. Er was een gigantisch gebrek aan beschermingsmateriaal, personeel en hulp van de overheid om de situatie de baas te kunnen en de bewoners en het personeel te beschermen. Ouderen hadden geen recht op bezoek en stierven letterlijk van eenzaamheid.
Onze ouderen verdienen beter. Met de PVDA hebben we de afgelopen jaren een harde strijd gevoerd om onze woonzorgcentra leefbaar te maken. Die strijd zullen we verder zetten. Door de wanpraktijken en getuigenissen naar boven te blijven brengen in het Vlaams Parlement met onze volksvertegenwoordiger en huisarts bij Geneeskunde voor het Volk Lise Vandecasteele.
De zorg voor onze ouderen mag geen product zijn. Publieke woonzorgcentra garanderen naast meer kwaliteit en betaalbaarheid ook continuïteit, controle en transparantie. Daarom zorgen wij ervoor dat de woonzorgcentra volledig in publieke handen blijven en niet geheel of gedeeltelijk wordt geprivatiseerd.
Woonzorgcentra met kleine leefgroepen en vaste zorgteams zijn essentieel voor een kwaliteitsvolle, menselijke ouderenzorg. Ouderen hebben zoals iedereen nood aan betekenisvolle contacten, maar door de personeelstekorten, de flexibiliteit en de grote leefgroepen zijn de contacten in een woonzorgcentrum vandaag te vaak vluchtig. Wij bouwen kleinschalige woonzorgcentra met vaste zorgteams uit, ingeplant in de wijk.
Wij investeren in verschillende sociale diensten, in dienstencentra en initiatieven. Mensen die met pensioen gaan beginnen niet aan een ‘rustfase’ waarin ze voortaan de wereld willen beleven vanuit de zetel. Ouderen willen de regie over hun leven behouden, zich nuttig voelen en deelnemen aan de samenleving.
Een kwart van de mensen ouder dan 75 jaar voelt zich meerdere keren per week eenzaam. Dit vraagt om beleidsmaatregelen. We bouwen een door de stad gefinancierd netwerk uit van buurthuizen waar ouderen overdag heen kunnen voor ontspanning en zinvolle activiteiten. Zoals een jeugdhuis zijn ze georganiseerd door en voor ouderen en bieden ze een rijk programma aan rond bijvoorbeeld bewegen, leren en ontspanning.
De betekenisvolle contacten van ouderen met familie en vrienden staan onder druk. Wie niet met pensioen is, werkt vandaag bij een fulltime job minstens 38 uur. Zo blijft er weinig tijd over. Bovendien staan jongere contacten vaak in voor het ondersteunen van de oudere met zorg of administratieve rompslomp. Door die wrijving blijft er weinig tijd over voor echt betekenisvol contact. Wij pleiten ervoor om langs de ene kant de werkdruk te verminderen. Langs de andere kant bouwen we sterke publieke diensten uit die de zorg- of administratieve taken van familieleden verlichten. - Meer openbare crèches en buitenschoolse opvang
Elk kind heeft het recht op een plaats in een kwaliteitsvolle en betaalbare kinderopvang op een redelijke afstand van de woonplaats, waar men een dagprijs betaalt afhankelijk van het gezinsinkomen. Kwaliteitsvolle opvang betekent dat baby’s en peuters in alle veiligheid kunnen opgroeien en zich ten volle kunnen ontwikkelen. Een plaats waar kinderbegeleiders graag werken en waardering krijgen. Het is aan de overheid om deze goed omkaderde kinderopvangsector te garanderen.
Negen kinderen per begeleider is te veel. Met deze begeleider-kindratio zijn we de aller slechtste van de Europese klas. Op dit moment is het alle hens aan dek voor de kinderbegeleiders om vooral ongelukken te vermijden. De focus ligt louter op zorg. De werkdruk ligt veel te hoog om die focus te verbreden. Hierdoor verlaten meer en meer mensen de sector, waardoor de werkdruk nog hoger komt te liggen. De kinderopvang is terechtgekomen in een negatieve spiraal. Willen we de crisis in de kinderopvang keren, dan moeten we er alles aan doen om deze spiraal te breken.
De crisis in de kinderopvang is niet opgelost indien we enkel het maximale aantal kinderen per begeleider verlagen, maar het is wel een belangrijke voorwaarde. Wij stellen voor om te kijken naar de goede voorbeelden uit het buitenland. We evolueren naar een verhouding van 1 op 3 voor de allerkleinsten en maximaal 1 op 5 voor de oudere baby’s of peuters. Dat kan natuurlijk niet van vandaag op morgen.
Wij trekken wel onmiddellijk de financiering op om de ratio ook effectief overal naar beneden te brengen, zonder het aantal plaatsen te verminderen. We voorzien hiervoor een realistische termijn van vijf jaar.
De functie van kinderbegeleider is ontzettend belangrijk. We voorzien een hoger loon dat dit belang weerspiegelt. Een loonsverhoging maakt de sector aantrekkelijker. - Betere en laagdrempelige dienstverlening in het stadshuis en andere openbare diensten
Voor dienstverlening in het stadhuis kan men bijna uitsluitend nog op afspraak langskomen en anderzijds staat het personeel onder zo’n zware druk door een structureel personeelstekort dat de dienstverlening in het gedrang komt. Met PVDA pleiten we al jaren voor een meer laagdrempelige dienstverlening, persoonlijk contact en begeleiding en meer handen op de vloer om dit te realiseren.
Een goede dienstverlening voor de bevolking is dé essentiële taak voor het stadsbestuur. Openbare diensten moeten maximaal bereikbaar zijn voor de bevolking. Daarvoor is het noodzakelijk dat er voldoende personeel in dienst wordt genomen en niet wordt afgebouwd of diensten worden geprivatiseerd. We zijn absolute tegenstanders van een verdere uitbesteding en privatisering van openbare diensten, zoals bijvoorbeeld catering, vuilnisophaling, schoonmaak...