Thermensite en Inspraak Oostende
Wij ondersteunen de eisen van vzw Dement om de bouwplannen op de “Thermen site” naar de prullenmand te sturen en van het “Parc Royal” een aangename open publieke ruimte te maken, waar op mensenmaat, natuur en erfgoed ten dienste van de inwoners staan.We vinden dat de renovatie van het unieke Thermen en Gaanderijencomplex zo snel mogelijk van start moet gaan, daar is nu reeds geld genoeg voor, zoals ook vzw Dement terecht stelt. Voor PVDA is het “Thermendébacle” het zoveelste project in onze stad waar bouwpromotoren samen met het huidige en voorgaande stadsbesturen boven de hoofden van de mensen een stadsplanning in functie van de maximale winst doorvoeren. Wij ondersteunen uitdrukkelijk het protest tegen de verminking van de Thermen site en gaan dit niet zomaar laten gebeuren.

Wat we willen
- Een onmiddellijke start van de renovatie
- Als alternatief voor de bouwdrift ondersteunen we bij PVDA de creatie van het “Parc Royal”, een grote openbare ruimte, badend in het groen.
- Bij PVDA willen wij dat er eindelijk volledige duidelijkheid wordt geschept in het dossier en dat Restotel voor zijn verantwoordelijkheid wordt gesteld . Zij zijn hun contractuele verplichtingen niet nagekomen en moeten hiervoor aansprakelijk worden gesteld.
- De volledige site moet worden erkend als cultuurhistorisch landschap. Geen hoog- of laagbouw en , ook geen prestige-surfclub toelaten op deze site.
- In toekomstige dossiers moet transparantie de norm worden. Geen schijntransparantie zoals onder het huidige stadsbestuur dat, aan de leiband van het grote geld, alles beslist en dan uiteindelijk een communicatiestop inleidt.
- Echte inspraak bestaat uit overleg in twee richtingen waarbij met de bedenkingen van de, goed geïnformeerde, burger rekening wordt gehouden.
- We voeren een burgerreferendum in. Als 1 procent van het betrokken kiezerskorps dat vraagt, wordt een beslissing voorgelegd aan de bevolking.
- We zorgen ervoor dat het maatschappelijk middenveld, adviesraden en de vakbonden stelselmatig geraadpleegd worden.
Onze visie en wat meer duiding vind je hier
Het dossier sleept al decennia aan en al net zo lang is er een groot gebrek aan transparantie en opvolging. Een problematiek die zich bovendien boven alle partijgrenzen heen heeft voorgedaan. Slechts dankzij het lovenswaardige werk van Dement vzw, met de steun van Het Verzet en Helpende Handen, wordt in dit complexe dossier stilaan een tipje van de sluier gelicht en worden de bestuurspartijen gedwongen om eindelijk rekening te houden met de Oostendse burger.
Restotel NV, dat al sinds 1998 verzaakt aan haar contractuele verplichting tot renovatie en onderhoud van de gebouwen, beloond zou worden met een meerderheidsaandeel in een samenwerkingsverband met PMV (participatiemaatschappij Vlaanderen) en stad Oostende. Die renovatie- en onderhoudsplicht kwam er destijds in ruil voor een bijzonder lage huurprijs. Ook in het nieuwe samenwerkingsverband zou de stad Oostende de gronden slechts voor een symbolische euro inbrengen. Op de koop toe hoeft via deze constructie geen openbare aanbesteding worden uitgeschreven, zeer handig in deze. Om de hoge kost van de renovatie van het gehele complex, door nalatigheid zelf veroorzaakt, te financieren, werd er voorzien in een “residentieel luik” - lees: “hoogbouw”, aan de achterkant van de westelijke zijde van de Gaanderijen (“de parking”).
Een uniek stuk erfgoed aan de Belgische kust zou op die manier letterlijk en figuurlijk in de schaduw komen te staan van de bouwdrift en de almacht van de bouwpromotoren, daarbij niets in de weg gelegd en zelfs graag geholpen door de politieke macht.
De geplande verhuis van Mu.Zee naar de site ligt in het verlengde hiervan. De gebouwen zijn niet geschikt voor Mu.Zee, zo is er geen plaats voor het depot. De huurprijs die Mu.Zee zou moeten gaan betalen is bovendien een veelvoud van wat Restotel zelf betaalt en betekent dus opnieuw een publieke subsidie voor een project dat in het teken staat van privé-winsten.
Met PVDA steunen we Dement vzw en eisen we meer inspraak en transparantie naar de Oostendse burgers, van het stadsbestuur. En zeker geen ondemocratische communicatiestop!
Wij pleiten voor een democratie van onderuit, een meer directe, dynamische en participatieve democratie. Daarin past het bindend burgerreferendum. Als 1 procent van het betrokken kiezerskorps dat vraagt, wordt een voorstel of een beslissing voorgelegd aan de bevolking.
Wij pleiten voor een democratie van onderuit, een meer directe, dynamische en participatieve democratie. Daarin past het bindend burgerreferendum. Als 1 procent van het betrokken kiezerskorps dat vraagt, wordt een voorstel of een beslissing voorgelegd aan de bevolking.